Direct contact
Neem contact met ons op

Duurzame grondstoffen

Eerste zonnepark in Barneveld is eind 2022 klaar

Zonnepark Branderwal, een terrein van zo’n twintig hectare groot met ruim 75.000 zonnepanelen aan de Wesselseweg in Kootwijkerbroek, is medio 2023 gereed. Momenteel wordt het terrein geschikt gemaakt voor plaatsing van de panelen. Op de voormalige locatie van betonfabriek Bosch Beton is zo’n 20.000 ton aan betonnen fundamenten verwijderd. 


Inmiddels is het terrein van het eerste zonnepark in de gemeente Barneveld al volledig omgeven door een nieuwe wal van ongeveer twee meter hoog. ,,Die wal begint nu ook al aardig groen te worden’’, zegt Brand Jan van den Bosch, initiatiefnemer van het zonnepark. ,,Momenteel zijn we bezig met grondwerk op het terrein, in september gaan we de volledige oppervlakte inzaaien. Voordat we de constructie gaan plaatsen waarop de zonnepanelen bevestigd worden, moet er eerst een sterke grasmat liggen.’’ Dat laatste is van belang vanwege de plannen voor dubbelgebruik, zoals grazende schapen en het telen van bepaalde gewassen onder de panelen.

Betongranulaat
Wat ook nog moet gebeuren, is de verwijdering van bijna 20.000 ton aan betondelen, die het fundament van de vroegere betonfabriek vormden. ,,Daarvoor zijn we nu in samenwerking met de firma’s Peelen uit Harskamp en Vink uit Barneveld een wel redelijk bijzonder en vooral ook duurzaam project gestart’’, zegt Van den Bosch. ,,We zijn bezig om de betonnen platen te verwerken tot granulaat, een soort gruis, dat vervolgens als grondstof in de betonfabriek op Harselaar weer wordt ingezet voor het maken van hoogwaardige betonnen keerwanden.’’ Inmiddels is ongeveer een derde deel hiervan verwerkt tot gruis. Hergebruik van betongranulaat komt volgens hem wel vaker voor. ,,Maar als grondstof voor producten met best hoge kwaliteitseisen, dat is wel bijzonder. Financieel is dit project niet bijzonder interessant, maar de gedachte om afval zo goed mogelijk te hergebruiken, vinden we wel erg waardevol. We eten als het ware onze eigen fabriek op.’’ Om de kwaliteit te behalen, worden de fundamentdelen nauwkeurig gedemonteerd. Breekwerkzaamheden moeten onder strikte certificering plaatsvinden. Om de betondelen beter en schoner te kunnen zeven, hanteert Vink een nieuwe zeeftechniek.

Schaapskooi
In mei of juni 2022 start de daadwerkelijke aanleg van het zonnepark en komt er op het terrein ook een oude schaapskooi terug. ,,Het gaat om een kooi die vroeger op dit erf gestaan heeft’’, zegt Van den Bosch. ,,Onderdelen van het originele bouwwerk zijn altijd bewaard gebleven en gaan we nu, in combinatie met nieuwbouw, weer opnieuw inzetten.’’ De schaapskooi wordt straks een bezoekers- en informatiecentrum voor energiecoöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek. Via deze coöperatie worden straks duizend zonnepanelen aangeboden aan Kootwijkerbroekers die bijvoorbeeld wel graag mee willen doen met groene stroom, maar zelf geen mogelijkheid hebben voor zonnepanelen op hun huis. ,,De coöperatie heeft voor dit project minimaal 84 deelnemers nodig. Ik heb begrepen dat nu ongeveer de helft daarvan zich heeft aangemeld; in het voorjaar volgt nog een wervingscampagne.’’ Ruim een jaar geleden ging de rijksoverheid akkoord met de subsidie-aanvraag voor de aanleg van het nieuwe zonnepark, nadat de gemeente Barneveld eerder dat jaar al akkoord ging met het plan en de omgevingsvergunning. Het zonnepark moet straks duurzame stroom opleveren, goed voor ongeveer 5.700 huishoudens. De fabriek van Bosch Beton verhuisde twee jaar geleden naar bedrijventerrein Harselaar-Driehoek in Barneveld.

Barneveldse Krant