Direct contact
Neem contact met ons op
07 maart 2023

Wereldprimeur voor Zonnepark Branderwal

Momenteel vinden er grootschalige boor- en graafwerkzaamheden plaats langs de Hanzeweg en Wesselseweg. Het gaat om de kabelverbinding van het nieuwe zonnepark Branderwal in Kootwijkerbroek naar het onderstation van Liander aan de Wencopperweg. Drie kunststof mantelbuizen met een gezamenlijke lengte van 10 kilometer worden deels ingegraven en deels, tot wel enkele honderden meters lengte, computergestuurd onder de grond doorgeboord. In een later stadium worden er zware stroomkabels door de mantelbuizen geperst. Uiteindelijk gaat er straks maar liefst 28 megawatt aan stroom van het zonnepark richting het openbare stroomnet.

De circulaire mantelbuis van Pion Kunststoffen uit Amersfoort kent een wereldprimeur; het is namelijk de eerste wereldwijd die (begin dit jaar) het KIWA GREEN keurmerk heeft gekregen. De mantelbuis is in tegenstelling tot de huidige standaard fossiel vrij en voor 99% geproduceerd uit kunststof consument- en industrieafval. Alleen al met dit project betekent dat in Barneveld circa 300.000 kg CO2-reductie!

Ter hoogte van het Liander onderstation is de Wencopperweg gedeeltelijk opgebroken voor de doorvoer van de drie mantelbuizen, waarbij tevens extra exemplaren worden gelegd voor eventuele toekomstige projecten.

De werkzaamheden met de unieke mantelbuizen trekken veel media-aandacht, zowel uit binnen- als buitenland. Enkele cameraploegen hebben opnames gemaakt, waaronder van het RTL-Z programma ‘doe maar duurzaam’. Deze wordt op 29 april om 17.30 uur uitgezonden. Meer infowww.circulartube.nl