Direct contact
Neem contact met ons op
14 november 2021

Aanleg zonnepark Branderwal kan van start

De aanleg van het eerste zonnepark in de gemeente Barneveld kan van start gaan. Voor zonnepark Branderwal in Kootwijkerbroek, een terrein met 76.250 zonnepanelen aan de Wesselseweg, verleent de rijksoverheid nu zogeheten SDE-subsidie. Eerder dit jaar ging de gemeente Barneveld al akkoord met het plan en de omgevingsvergunning.

Daarmee kunnen de initiatiefnemers na de zomervakantie starten met het terreinwerk. ,,Een belangrijke mijlpaal'', aldus Brand Jan van den Bosch, initiatiefnemer van Branderwal. ,,We hebben nu op basis van de subsidievoorwaarden maximaal vier jaar de tijd om het park te realiseren, maar we verwachten eerlijk gezegd wel dat we het project sneller zullen afronden.''

5700 HUISHOUDENS Met de zonnepanelen op het terrein van zo'n twintig hectare groot - waar voorheen de fabriek van Bosch Beton stond - verwachten de initiatiefnemers jaarlijks zo'n twintig megawatt aan zonne-energie op te wekken, goed voor het energieverbruik van ongeveer 5.700 huishoudens. ,,Daarmee leveren we een mooie bijdrage aan de energietransitie in de gemeente Barneveld'', aldus Van den Bosch. ,,Voor de opslag van de duurzame energie die wij opwekken, voeren we momenteel verkennende gesprekken met verschillende innovatieve bedrijven.''

Bij het zonnepark komt ook een informatiecentrum, in de vorm van een schaapskooi. Ook is in het plan volgens de initiatiefnemers veel ruimte en aandacht voor groen en natuurlijke waarden van de omgeving. ,,Door de hoge en open opstelling van de zonnepanelen, krijgen licht, lucht en regenwater alle ruimte.'' Onder de panelen kunnen daardoor schapen grazen en kunnen bepaalde gewassen geteeld worden. ,,Op die manier is er sprake van dubbelgebruik'', zegt Van den Bosch. Welke gewassen er kunnen groeien onder de collectoren, wordt nog onderzocht.

GEEN BEZWAREN Het terrein wordt verder landschappelijk ingepast met onder meer een grondwal van ongeveer twee meter hoog, gras en bloemen. Vanwege die maatregelen en de aandacht voor groen in het plan, maar ook door vooraf gesprekken te voeren met de buurt, hebben omwonenden volgens Van den Bosch geen bezwaren ingediend. Ook de gemeente Barneveld beoordeelde het plan positief. Niet alleen vanwege landschappelijke inpassing, maar ook vanwege de participatiemogelijkheden. Bij Branderwal is afgesproken dat de energiecoöperatie in Kootwijkerbroek duizend panelen kan gebruiken voor leden van de coöperatie. Van den Bosch: ,,Dat is vooral bedoeld voor Kootwijkerbroekers die wel graag mee willen doen met groene stroom, maar bijvoorbeeld zelf geen mogelijkheid hebben voor zonnepanelen op hun huis.”

In Barneveld is afgesproken dat er in 2030 in totaal 650.000 zonnepanelen moeten liggen. Het grootste deel daarvan moet op daken gerealiseerd worden, maar er zijn daarnaast inmiddels in totaal ook negen plannen voor zonneparken ingediend, samen goed voor 194.000 zonnepanelen op ongeveer veertig hectare grond.

Dit bericht verscheen op 3 juli 2020 in de Barneveldse Krant.